Cauta

miercuri, 7 decembrie 2011

* Zonele in care se pot gasi trufele(judete). 

Aceasta carte, “Recoltarea Trufelor-Secretele Unei Afaceri De Succes”, face mai mult decat sa spuna ca exista trufe in Romania, te ajuta sa identifici exact zona, sau judetul unde le poti gasi, astfel incat poti alege o zona apropiata de tine . Daca vei urmari cu atentie lista judetelor, vei vedea ca au ceva in comun…zona de padure. Despre acest subiect vom vorbi un pic mai tarziu in aceasta carte. Trufe se pot gasi în judetele :
*Brasov,
* Harghita,
*Covasna,
*Cluj,
* Bistrita,
* Mures, dar se pot gasi si în
*Caras-Severin,
*Telorman, Timis, Mehedinti, si în celelalte judete unde sunt paduri. In Hunedoara de exemplu, este o adevarata comoara de trufe.
Hunedorenii au sub picioare adevarate comori. Nu este vorba despre tezaurele dacice sau oalele cu banuti de pe vremea marilor imperii, nici despre filoane de aur si nici pomeneala de pantofi de lux marca Manolo Blahnik. Departe de ochii autoritatilor si ai localnicilor, secretul tezaurelor il detine un baimarean care a descoperit in judet locurile unde se dezvolta trufe, cele mai scumpe ciuperci din lume. Un singur exemplar poate ajunge la sute chiar mii de euro, asa ca este lesne de inteles de ce omul pastreaza doar pentru sine pretioasele informatii. “Asociatia cautatorilor de trufa din Ardeal” este un nume care pentru multi hunedoreni nu inseamna nimic, ba mai mult, prea putini stiu ce sunt trufele, in conditiile in care numarul celor care le-au simtit gustul nu trece de ordinul zecilor. Asociatia constituita in 2005 are ca scop declarat “cultul trufei” si asigura membrilor informatiile si indrumarile necesare pentru cautarea si protejarea speciala a trufei, un soi de ciuperca, delicios de gustoasa, foarte aromata si greu de gasit. In padurile romanesti, trufele cresc in special in zone montane inalte. Muntii Maramuresului, versantul sudic al Carpatilor Meridionali adapostesc o parte din aceste mici minunati: trufe albe de vara sau tuber magnatum, tuber unciatum, trufa de vara (Tuber Aestivum Vitt), trufa de iarna (Tuber Brumale), trufa cu spori mari (Tuber Macrosporum), Tuber Mesentericum, trufa porceasca (Choiromyces meandriformis) sau fierea pamantului (Tuber melanosporum).
     In satele hunedorene nici vorba ca vreun satean sa stie ceva de trufe, cel mult gasesti vreun “capsunar” care a savurat trufe, dar din ciocolata. Nici autoritatile sau specialistii din agricultura nu stiu nimic. Ioan Furca
lucreaza de-o viata in domeniul agricol, este adjunct al Directiei Agricole, dar nu a auzit nimic de pretioasele ciupercute: “La noi nu este nimeni inregistrat ca si cautator de trufe. Nici nu am auzit sa creasca asa ceva in judet. Pot sa va spun ca la domeniul ciuperci, pe agricultura ecologica nu este nimeni inregistrat”. Nici inginerii agricoli de la sate nu stiu mai mult, desi i-ar interesa munca de detectiv in cazul unor ciuperci atat de interesante... financiar. Citat dintr-un articol scris de Laura Oana pentru Replica Hunedoara: “Comorile nestiute ale Hunedoarei Articolele de specialitate precizeaza ca, la noi in tara, “trufarii” sunt putini, se stiu intre ei si isi respecta unul altuia traseul anual. Poate ca existenta trufelor de Hunedoara ar fi ramas secreta inca multa vreme daca un baimarean nu si-ar fi povestit “Drumul Trufelor” unei reviste cu profil agricol. Daniel Istrate este in bransa din 2003 si, in functie de sezon, merge in anumite zone ale tarii de unde recolteaza trufele cu ajutorul unor caini special dresati. “De exemplu, acum este in judetul Hunedoara.”
      Cautatorul de trufe a povestit cum alearga prin toata tara, din aprilie pana in decembrie, pentru ca fiecare specie de trufa are o anumita perioada in care se poate culege. Spre exemplu, Hunedoara devine “tinutul
trufelor” in lunile iulie-august, dupa care baimareanul se intoarce pe meleagurile natale, pentru ca incepe sezonul in muntii Maramuresului. Din septembrie, teritoriul pentru vanatoarea de trufe se schimba din nou, iar in decembrie vine pauza dupa luni in care baimareanul poate castiga si zeci de euro lunar. Dupa un credit bancar, o investitie in caini din rasa Caniche si doi ani fara profit, dar in vesnica alergatura dupa locurile unde se ascund ciupercile, baimareanul se lauda cu o afacere pe cinste, un loc de munca sanatos in natura si relatii bune cu cumparatorii, de preferat francezi care ofera mai mult decat italienii, detinatorii Bursei Internationale a Trufelor. De obicei, trufele se vand cu aproximativ de 20 –30 euro/kilogram, dar exemplarele frumoase si trufele albe salta pretul la cateva sute si chiar mii de euro, in functie si de greutate.” Incheiat citatul. Sa mergem mai departe, sau mai “aproape” de trufe, identificand exact tipul pomilor care gazduiescaceste delicatese pretioase, precum si tipul de sol pe care acestea il prefer.

4 comentarii: