Cauta

miercuri, 7 decembrie 2011

* Cum se pot cultiva si ce mediu au nevoie pentru a se dezvolta, si
* Ce productie poti avea in functie de suprafata cultivata.

      De ceva vreme, au aparut si straini interesati sa produca la noi aceste delicatese, oferind consultanta si suport pentru realizarea de truferii. În zona Hunedoara-Orastie, de exemplu, exista plantatii, aparute cu ajutorul expertizei oferite de firma italiana Gruppo Milano.
Pentru începerea afacerii, este nevoie de 1.000 mp, circa 2.000-3.000 euro pentru investitie, respectiv pentru achizitia a 70-80 de plante si…multa rabdare, adica minim patru ani, pâna când plantele dau prima productie. Cel putin teoretic, premisele par favorabile, adica o planta poate da 100-200 grame de trufe si chiar 300-500 grame în al saptelea an, când se atinge maximul de productie, în conditiile în care pretul unui kilogram de trufe negre la bursa este de peste 200 euro. Se poate ajunge si la 500 de euro pe kilogram. Pretul obtinut poate fi si mai mare, chiar de câteva mii de euro, dar la trufele albe. Acestea sunt însa mai pretentioase, prefera o clima mediteraneana, teren mai nisipos, aproape de apa. În România, trufele pot fi culese din vara pâna în luna martie, iar locuitorii din zonele paduroase ar putea scoate bani buni din culegerea lor. Daca ar fi constienti de aceasta bogatie…
       În urma cu vreo zece ani, un investitor Italian, venit la vânatoare, în padurile din Transilvania, a descoperit trufe. De atunci, italienii tot prospecteaza piata, au studiat terenul din zona si au ajuns la concluzia ca s-ar obtine trufe aici, nu doar spontan, ci si în plantatii cultivate de mâna omului. O prima experienta a fost
realizarea unei plantatii într-o fosta livada, spune Nuti Lazar, agent in cadrul Gruppo Milano, companie care ofera pentru cei interesati plantele certificate, asigura consultanta si preia productia. Se pot obtine trufe însa si în gradini. Trebuie doar ca solul sa îndeplineasca anumite criterii, printre care sa aiba un PH de 6-6,5, sa fie fertile si mai putin acid. Specialistii spun ca un avantaj demn de luat în seama constituie faptul ca pot fi folosite suprafete care nu pot fi folosite pentru culture traditionale, cum ar fi terenuri abrupte, pietroase si marginase. Exista si dezavantage cum ar fi costurile de înfintare destul de mari, cultura intra în productie maxima dupa 7-10 ani si nu toate solurile sunt pretabile pentru cultura.
    Specialistii afirma ca cel mai simplu mod de a începe o astfel de cultura, consta în sadirea, dupa saparea pamântului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, dupa care tuberculii ar trebui sa creasca spontan. Mai exista si posibilitatea de a utiliza “plante-fiice” ale unor “mame” care au produs deja trufe sau se pot sadi plante aflate deja în simbioza cu trufa, adica plante care au sporul inoculat în radacini, inocularea se face în laboratoare specializate. În aceasta ultima varianta, trufele apar dupa circa patru ani, iar din fiecare planta se pot obtine pâna la 200 grame de trufa neagra pe an. Trufa se dezvolta în sol la adâncimea de 3-15 cm, având forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala. Diametrul este de cca 4- 12 cm, iar greutatea variaza între 100-200 g. Invelisul exterior este gros, de culoare închisa, neagra-albastruie, neagra-brunie, violacee sau alba.
       Trufa prefera solurile pe pante expuse la soare, anumite trufe cum ar fi Tuber Magnatum si Tuber Uncinatum prefera tinuturile cu clima subcontinentala sau contenentala caracterizata prin veri caduroase, cu ploi care depasesc 40 mm lunar, toamne umede si ierni friguroase. Aceasta clima este caracteristica si României unde pot fi cultivate si Tuber Melanosporum, Tuber Aestivum si Tuber Uncinatum, acestea din urma având nevoie de veri calduroase, bogate în precipitatii, dupa cu spune reprezentantul Gruppo Milano. In Franta, se cultiva Tuber melanosporum – trufa neagra sau de Perigord – si T. uncinatum – trufe albe sau de Piémont – iar in Italia Tuber magnatum. Alegerea terenului pentru truferii Trufele prefera soluri calcaroase, sarace în materie organica, formate pe roci dezagregate si situate cel mai frecvent la o altitudine cuprinsa între 200 – 600m. Nu se recomanda infiintarea unei truferii pe terenuri necultivate sau pe terenuri despadurite. Ca bune premergatoare se recomanda vita de vie, livezile de pomi, cerealele si plantele furajere. Pentru însamântare se pot folosi diferite esente de arbori (plante) destul de viguroase si micorizate cu trufe, procurate din pepiniere specializate. Plantarea arborilor se face toamna târziu sau primavara timpuriu, densitatea de plantare fiind de 200- 600 arbori/ha, în functie de specia utilizata.
      Specialistii recomanda lucrarea superficiala a solului pentru distrugerea buruienilor sau erbicidarea; în perioadele în care exista deficit de apa în sol este necesara udarea solului. Alte operatii importante vizeaza taierele de formare a arborilor, îngrasarea suplimentara a solului pentru asigurarea unui pH corespunzator. Iar acum, ca o concluzie sa facem calculele: Pentru 1000 mp- 2000-3000 euro investiti(70-80 plante, echilibrarea solului,etc.) Dupa 4 ani o planta da 100-200 gr trufe, facand o medie : 70plante x 150 gr= aprox 10kg trufe la un prêt mediu de 300-400 euro(prêt minim), mai departe fa tu calculele, si asta doar pentru 1000 de mp. Dupa 7 ani , deja cifrele cresc semnificativ. Este adevarat, e o afacere pe termen lung, dara care isi merita asteptarea. Din toate informatiile de pana acum, poti incepe sa gasesti si sa vinzi trufe? Doar daca ai un nas extraordinar de sensibil.
Acest tip de nas il au cainii, cei mai buni prieteni ai omului, mai ales acum, ca ne pot ajuta si la gasirea trufelor, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu