Cauta

luni, 5 decembrie 2011

Recoltarea Trufelor- Secretele Unei Afaceri De Succes

* De ce sunt trufele asa de scumpe -intre 150 - 3000 Euro/Kg(in functie de specie)?

      "Am plans doar de trei ori in viata", spunea marele Gioachino Rossini, "atunci cand prima opera pe care am scris-o s-a dovedit a fi un rateu, atunci cand l-am auzit prima oara pe Paganini cantand la vioara si atunci cand, la un picnic pe vapor, un curcan umplut cu trufe a cazut peste bord". Trufele de vara sunt cea mai raspandita varietate, fiind intalnite inclusiv in Europa Centrala(Franta,Italia,Ungaria,Romania) Turcia sau Marea Britanie. Chiar daca sunt gasite intr-un areal mai mare, nu cresc in populatii bogate, pretul ramanand inaccesibil pentru consumatorii de rand - aproximativ 1.100 de euro pe kilogram. Cat despre intrebuintare... Trufele sunt bune la orice, imbogatind totul cu aroma lor suava si inimitabila. Insa cel mai bine este sa fie preparate astfel incat sa nu-si piarda din savoare prin tratamentele termice: - in salate, - rase deasupra pastelor inecate in unt,
- in foie-gras,
- inserate in vanat
-ca umplutura (caz in care aroma se raspandeste in carne). Pentru asemenea delicatese s-au platit pana acum destule averi. O trufa alba de 1,2 kilograme s-a vandut, in 2005, cu 95.000 de euro. Recordul nu a rezistat decat un an: in 2006, o trufa de 1,51 de kilogame a fost adjudecata de un mogul din Hong Kong cu 125.000 de euro. Iar cursa continua, cu atat mai apriga cu cat poluarea si defrisarile fac ca trufele sa fie tot mai greu de gasit. Pentru a le intelege valoarea , voi cita dintr-un reportaj facut in Franta de Carmen Avram :
<<La "Casa trufelor" din Paris, Cyril Dulary intra in actiune: "Buna seara. Sunt Cyril, de la Maison de la Truffe. Sunt aici pentru a va prezenta aceasta trufa, trufa alba de Alba. Vine din Italia si este cea mai rara, cea mai scumpa din lume. Oamenii din lumea intreaga vin la Paris si la Alba pentru a cumpara aceasta trufa." Cei care cumpara aceasta trufa sunt oamenii instariti. Sunt oameni care au foarte multi bani. Este o trufa foarte rara, misterioasa si fabuloasa. Lumea intreaga o adora. "Cele mai mari personalitati din lume au aceasta trufa pe masa. Este un produs extraordinar. Are un gust foarte bun, o puteti servi cu paste, cu orez, o radeti in farfurie si mmmmm... Este fabuloasa!" In restaurantul lui din centrul Parisului, Cyril saliveaza discret. Profesionalismul il impiedica insa sa se infrupte din fructul pamantului pe care il tine in mana. Si chiar daca n-ar fi un profesionist, nu si-ar permite financiar - ar insemna sa muste dintr-o mica avere. Aceasta trufa costa 6.500 de euro/kg anul acesta, la inceputul sezonului. Anul trecut a costat 8.500 de euro/kg. Este vorba de trufa alba, cantarind 300 de grame, costa cam 2.800 de euro. Un salariu bun, demn de un roman cu pozitie de manager. Pusa in mincare insa, ea ajunge sa valoreze de 10-15 ori mai mult, pentru ca restaurantul vinde doar cateva grame la o portie.
     In restaurantul lui, Cyril n-are probleme sa vinda portia de tagliatelle cu trufe albe cu 102 euro. Desi e cea mai scumpa din meniu, francezii si strainii care ii calca pragul stiu sa aprecieze o raritate. Trufele sunt mincarea zeilor si a elitelor pamantene. In gastronomie, ocupa locul detinut de diamante in industria accesoriilor de lux - de regine absolute. Si pentru ca sunt foarte rare, costa. Doar cateva tari din lume se pot mandri ca au in padurile lor aceste ciuperci extraordinare. Desi foarte putini stiu, Romania e una dintre ele.>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu