Cauta

miercuri, 7 decembrie 2011

* Tipurile de sol si de pomi unde pot fi gasite trufele

        Dupa cum ai putut vedea chiar de la inceputul cartii, daca ai citit inceputul. Trufele se gasesc la radacinile stejarilor in special, dar nu numai.
       Carpenul alb, carpenul negru, alunul, pinul,plopul si fagul sunt alti copaci important unde trufele pot fi gasite in padurile din Romania, cu precadere insa gasindu-se la radacinile fagului si stejarului. De ce traiesc si se dezvolta trufele aici? Vom tine o scurta lectie de biologie (daca ti-a placut la scoala, citeste-o ,daca nu..treci peste): “Ce sunt trufele? Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe radacinile unor specii de arbori, cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice numite micorize. Prin intermediul acestora are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore si ciuperca. Corpul de fructificatie al ciupercii se formeaza în functie de conditiile climaterice favorabile fiecarei specii în parte, acesta fiind responsabil pentru reproducerea sexuata a fungilor prin organisme asimilabile semintelor, sporii.
        Aflati în stare latenta în pamânt, sporii germineaza, odata cu venirea primaverii si cu regenerraea vegetativa. Toate ciupercile au caracteristica comuna lipsa totala a clorofilei, drept urmare nu pot sa produca substanta organica necesara propriei dezvoltari si de aceea o iau din alte organisme vii sau moarte, devenind astfel paraziti sau saprofiti sau mai binezis formeaza cu ‘’musafirul viu’’ o simbioza reciproc avantajoasa si o comuniune biologica, întruât ambii au anumite avntaje. Fenomenul se numeste micoza.” Daca am vazut ce tipuri de copaci trebuie sa cautam sa vedem un pic si tipul de sol prolific pentru dezvoltarea trufelor. Trebuie ca solul sa îndeplineasca anumite criterii, printre care sa aiba un PH de 6-6,5, sa fie fertile(cernoziomuri)-in Romania sunt foarte multe de acest tip, si mai putin acid. PH de 6-6,5…ce vrei sa spui? Poate te intrebi. Mai jos ai o explicatie simpla a ce inseamna valoarea ph-ului si cum o poti afla. Solurile si pH-ul lor
PH-ul este o marime caracteristica solutiilor apoase. Pentru ca solul contine si el apa, a fost impartit in fuctie de valoarea acestui pH in trei mari categorii: acide, neutre si alcaline. Desigur, este vorba de o materie organica si nu vom intalni soluri cu pH aflat intr-o extrema sau alta, decat poate in cazul prezentei unor puternice surse de poluare. In general, pamantul are un pH cuprins intre 4 si 8. Dincolo de aceste valori, mai jos de patru si mai sus de opt plantele se usuca rapid. Ganditi-va ce se va intampla cu muscata din ghiveci daca o veti stropi cu inalbitor de rufe sau cu otet nediluat…
 * soluri acide: pH = 4,5 – 6
* soluri slab acide: pH = 6 – 6,5
* soluri neutre: pH = 6,5 – 7,2
* soluri alcaline (saraturate): pH = 7,5 – 8 Se observa ca trufele(ph-6-6,5) suporta mai degraba un sol slab acid, decat unul alcalin. In mod curent, solurile cu pH mai mare de 7,2 se numesc saraturi, deoarece contin in structura lor foarte multe saruri cu sodiu, magneziu, potasiu si clor. Majoritatea plantelor cultivate prefera soluri neutre si slab acide. Cum afli pH-ul solului din gradina ta? Exista aparate speciale pentru acest lucru. Nu te gandi la ceva complicat, arata cam ca un termometru electronic, cu un afisaj mic. Poti masura pHul in zilele in care solul este ud si este bine sa o faci in mai multe colturi din gradina, pentru a afla o valoare cat mai reala.
     Tine cont si de faptul ca mai mult ca sigur vei inregistra valori diferite in functie de temperatura de afara si de caracteristicile ultimei ploi cazute, este un lucru normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Daca nu cumva ti-ai construit casa in apropierea unui combinat chimic, precis pHul pe care il vei masura va fi intre 6 si 7. Acum ca ai inteles si ce reprezinta valoarea Ph-ului si cum o poti masura, putem trece la urmatorul subiect, mai important. Stii unde se dezvolta trufele, cunosti copacii pe care ii prefer, ai aflat valoarea ph-ului ideal,poate te intrebi… Nu pot sa imi creez propria “livada” de trufe? Afli raspunsul in cele ce urmeaza…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu