Cauta

vineri, 9 decembrie 2011


* Posibilitati de comercializare a trufelor ( pe piata interna si externa ).

     Am ajuns in cele din urma si la fructificarea rezultatelor obtinute, adica vanzarea trufelor. Exista in Romania, dar si in strainatate mai multe firme ce se ocupa numai cu acest lucru. Dupa cum vei vedea, preturile variaza in functie de cantitate, calitate si continuitate, adica cu cat vei oferi mai des trufe cu atat prestul oferit va fi mai mare. In inceputul cartii am pus cateva preturi estimative pentru diferitele specii de trufe, dar cand vei ajunge in momentul vanzarii propriu-zise, cel mai bine este sa discuti direct cu cel ce le cumpara, pretul lor modificandu-se mereu pe piata internationala si interna. Una dintre societatile din Romania care cumpara trufe si ofera , contracost, bineinteles si consiliere despre vanzari si trufe este :
 Truffoir S.R.L. Braşov, România Tel.:
+40-751-223.555 Fax:
+40-268-476.880
EXTRA: Moduri de preparare a trufelor.
 Ca si sugestie de conservare a trufelor, Iti recomand sa le pui proaspete, trebuie conservate în frigider în borcanele de sticla. Aceasta conservare nu trebuie sa depaseasca 5-10 zile. Pentru a putea fi consumate aproape la aceiasi parametri, dar în timp mai îndelungat, unica posibilitate sunt preparatele pe baza de trufe si ciuperci, produse si realizate cu diverse sisteme de conservare. Cele mai sigure si cunoscute ramân uleiul de masline si sarea. Italienii folosesc uleiul de masline. Dupa o atenta sterilizare a produselor, se conserva în borcane vidate dupa antica reteta a bunicilor noastre, în perfecta vigoare si astazi: „bain marie „, metoda care se presupune ca ar fi fost inventata de Maria la Giudea prin secolul IV (fireste ca nu acest lucru este important). Închiderea ermetica a borcanelor si fierberea lor duce la crearea acelui vid care elimina contactul cu oxigenul. Aici se termina “dialogul” nostru despre trufe, recoltarea si valorificarea lor. In speranta ca aceasta carte ti-a fost de folos in hobby-ul sau viitoarea ta afacere cu trufe, doresc sa iti urez tot succesul pe viitor si sa te asigur in continuare de sprijinul meu in gasirea raspunsurilor despre trufe.
  * Ce tipuri de trufe exista impreuna cu pretul fiecarui tip. si
  * Care sunt sezoanele in care pot fi gasite trufele.

   Daca nu stiai, ciupercile , in general, exista in foarte multe forme si specii.Trufa, fiind tot o ciuperca respecta aceleasi “reguli”. Exista mai multe specii de trufe, fiecare aparand intr-o anumita perioada a anului. In tabelul de mai jos iti prezint… …Speciile de trufe identificate pe teritoriul Romaniei care prezintă interes comercial şi culinar:

      Tuber Magnatum Pico  Are un miros intens şi culoare crem-maronie la exterior şi roşiatic în interior. Locul: Ţara de baştină este Italia şi Croaţia dar noi am reuşit s-o identificăm şi pe teritoriul României în păduri bătrâne de stejar, tei şi arţari. Perioada: Din octombrie până- n decembrie Observaţie: Acest soi de trufa este numit de cei pretenţioşi şi regina trufelor. De forma sferica, dar cu multe adancituri ceea ce ii da o forma neregulata, dar suprafata este neteda si catifelata. Culoarea exterioara poate sa fie de la nuante de ocru pana la crem-maronie sau crem-verzui iar interiorul alb, alb -galbui, rosiatic cu vinisoare albe.Un miros parfumat , intens,face ca aceasta trufa sa fie etichetata drept regina trufelor , de aceea este si cea mai scumpa. Creste in simbioza cu radacinile de stejar, plop, salcie, tei si artari. Nu creste langa alte specii de trufe. Solul trebuie sa fie umed si moale , in toata perioada anului, sa fie bogat in calciu , si sa fie bine ventilat.
     Tuber Aestivum Vitt Trufă de vară Are formă neregulată, la exterior de culoare maro spre negru, iar în interior este împânzit de nervuri, culoarea alb-gri sau alb-gălbui Locul: Aproape pe tot teritoriul Europei alcătuieşte micoriză cu rădăcina stejarului, carpănului,
alunului şi al teiului. Perioada: Din mai până-n septembrie Observaţie: Ce se recoltează până-n mijlocul lui septembrie se numeşte aestivum, iar cele recoltate mai târziu se numesc uncinatum.
   Tuber Uncinatum   Formă rotundă, miros mai profund, la exterior de culoare închisă, iar în interior culoare maro-roşiatic sau ciocolatiu cu aspect de marmură Locul: Corespunde cu locurile în care se găseşte trfufa de vară, pădurile de carpăn, stejar. Îi plac solurile bogate în calcar. Perioada: Din septembrie până-n decembrie Observaţii: - Prin secţionare se observă diferenţa de culoare între Tuber Aestivum şi Uncinatum
  Tuber Brumale Vitt  Trufa de iarnă Ca mărime este mai mică decât celelalte trufe cu miros de mosc, având exteriorul lucios de culoare maro închis sau negru-albăstrui. Interiorul fiind cărnos cu aspect de marmură, de culare albiciosă sau gri-cenuşie Locul: România, Ungaria, Iugoslavia, Franţa, Italia Perioda: Din decembrie până-n martie Oservaţie: Preferă acelaşi locuri ca şi tuber aestivum
  Tuber Macrosporum Trufa cu spori mari Locul: România, Ungaria, Spania, Franţa, Italia, Iugoslavia Perioada: Din octombrie până-n decembrie Observaţie: Este o specie mai rar întâlnită deoarece este o
trufa mai pretenţioasă.
 Tuber Mesentericum  Ca aspect este foarte asemănător cu aestivum, dar este mai neted. Are interiorul cu aspect mărmuros, la început de culoare albă apoi maroniu-gălbui. Are un miros înţepător de gudron. Locul: România, Ungaria, Spania, Franţa, Italia, Jugoslavia, Croaţia Perioada: Din septembrie până-n decembrie Observaţie: Emană un miros specific de gudron şi din acest motiv nu este un soi atât de căutat.
 Choiromyces Meandriformis Vitt Trufă porcească Având o consistenţă puternică îşi păstrează aroma şi după uscare.Poate atinge greutatea de 20-250g. Este mai uşor de găsit deoarece foarte des iese din pământ şi nu este necesară căutarea cu câini. Locul: România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Austria Perioada: Din iunie până-n noiembrie Observaţie: Este un soi de trufa specifică Bazinului Carpatic. La începutul secolului în Transilvania erau familii care se ocupau cu recoltarea şi comercializarea acestei trufe.
  * Cum iti poti dresa Tu singur cainele sa gaseasca trufe

       Nimic mai simplu ! Daca ai deja un caine poti incerca sa il dresezi pe acesta inainta sa dai banii pe unul deja dresat., mai ales daca inca nu ai profit de pe urma trufelor Majoritatea raselor de caini au mirosul foarte dezvoltat,deci, daca sunt invatati pot descoperi in pamant locul unde se afla trufa. Metoda este relative simpla, si am aplicat-o si eu cu un caine lup alsacian, de fapt o catea sis pre uimirea mea, dupa cateva incercari chair am reusit. Cum se face? Se ingroapa o trufa in pamant, se lasa acolo una-doua zile pana cand solul se impregneaza cu aroma ei, apoi se conduce cainele la locul respectiv si este indemnat sa sape. Odata ce trufa este scoasa la lumina, cainele o miroase bine si apoi primeste o mica recompensa (o felie de salam sau ce ii place lui ). Astfel, invata ca pentru fiecare trufa descoperita va primi hrana.
     Ti se pare greu? Mai sunt si alte metode de a identifica trufele, mai neconventionale ,sa le numim asa. Exista o specie de muste, Suillia gigantea, care este atrasa de mirosul trufelor si se stie despre aceasta ca le cauta pentru a isi depune ouale in jurul lor. Suillia gigantea, după cum îi spune şi numele, e o muscă de dimensiuni mari, are o mişcare greoaie şi un zbor imperfect.

       Apare, de obicei, în jurul trufelor sau în locuri unde trufa se găseşte cu siguranţă, deci, urmărind-o, putem da şi peste cuibul de trufe.
În Franţa este arhicunoscută şi o modalitate mult mai elaborată: o sfoară întinsă este mişcată deasupra solului, iar în locurile în care musca deranjată îşi ia zborul, trufa se găseşte cu mare probabilitate.
      La adresa de mai jos poti vedea un filmulet cu aceasta musculita, pentru a o putea recunoaste mai usor. http://www.youtube.com/watch?v=P2kr0D4bbhA Din numeroasele familii de insecte, care pot semnala prezenţa trufei într-un anumit loc, o alta musca este cea din specia Leiodes cinnamomea, lungă de 3-4 mm, de culoare maronie-roşiatică.
       Întregul ciclu de viaţă al acestor insecte se desfăşoară în jurul trufei – şi insectele aflate în stadiu de dezvoltare şi cele mature se hrănesc cu trufa. Leiodes cinnamomea poate fi întâlnită mai ales toamna, dar suportă bine şi frigul, şi – exceptând cele mai mari îngheţuri – poate fi activ pe toată durata iernii.
* Ce rase de caini pot fi selectate si dresate pentru a le depista si cat costa. si 
* 6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cainii trufari.

        In trecut vanatorii de trufe foloseau mai mult porcii si caini metis pt. cautarea trufelor. Astazi sunt folositi mai ales caini pt. ca sunt controlati mai usor cand cauta trufe, si in contrar porcilor, ei nu mananca trufele cand le gasesc . Cainii prefera alta mancare decat trufele, astfel paine, bucati de carne sau alte recompense sunt folosite. Desii aproape orice fel de caine de vanatoare si aport se poate folosi , cele mai recomandate rase sunt:
  *Cocker Spaniol,
  * Golden Retriever,
  *Labrador,
  *Canish si
  *Lagotto
      Pentru a primi consultanta in ce priveste dresarea cainelui pentru a gasi trufe, exista societati specializate care fac acest lucru, iar una dintre acestea este Headstrongbull , care este in bransa de mai multi ani, iar specializarea pe dresarea cainilor trufari a inceput in urma cu 5 ani. Ca si preturi, nu sunt exacgerati fata de alte firme de pe piata.

        Ti-am promis ca vei afla 6 lucruri importante despre un caine de trufe. Iata-le, daca nu le-ai remarcat deja pana acum:
1. Sa fie de marime medie sau mica(pentru a nu obosi repede)
2. Prezenta unui aspect general de voinic, puternic si bine proportionat
3. Instinctul pentru goana sa fi fost(sau sa fie eliminate), pentru a nu fi innebunit dupa alte animale care sa ii distraga atentia.
4. Sa aiba un mers rapid (nu vei gasi trufe la fiecare copac,deci va veti plimba)
5. Sa fie usor de educat
6. Sa dovedeasca pasiune si eficienta.
Atunci cand vei alege cainele pentru trufe, urmareste acesti 6 factori si cu siguranta vei face o alegere ideala.

 
* Cat de profitabila poate fi o astfel de afacere.


            Am ajuns la partea care, cred ca te intereseaza cel mai mult- profitul. Ei bine, profitul poate fi urias(dupa cum ai putut vedea mai sus), insa totul depinde de implicare, banii investiti si de rabdare, rabdare care nu va ramane nerasplatita. Mai jos sunt cateva preturi orientative pentru a iti face o idee despre preturile trufelor :
*Trufa chineza si indiana: 15-50 euro/kg
*Trufa de vara si de iarna: 150-250 euro/kg
*Trufa alba (Choiromzces): 150-200 euro/kg
*Trufa alba (Tuber magnatum): 1000-3000 euro/kg
 Bineinteles, preturile cresc radical cucat exemplarele gasite sunt mai mari :
” O trufa alba de 1,2 kilograme s-a vandut, in 2005, cu 95.000 de euro. Recordul nu a rezistat decat un an: in 2006, o trufa de 1,51 de kilogame a fost adjudecata de un mogul din Hong Kong cu 125.000 de euro.” Asadar, referitor la profit nu este foarte mult de discutat. Profitul este foarte mare, depaseste cu mult majoritatea afacerilor din jurul nostrum(raportand la sumele investite si sumele castigate). Ceea ce este mult mai interesant, si cred ca din acest motiv ai cumparat si cartea, este unde poti gasi trufele in Romania, mai exact judetele “bogate” sa le numim asa sau, si mai interesant cum le poti cultiva chiar tu. Despre asta vom vorbi de acum inainte.

miercuri, 7 decembrie 2011

* Cum se pot cultiva si ce mediu au nevoie pentru a se dezvolta, si
* Ce productie poti avea in functie de suprafata cultivata.

      De ceva vreme, au aparut si straini interesati sa produca la noi aceste delicatese, oferind consultanta si suport pentru realizarea de truferii. În zona Hunedoara-Orastie, de exemplu, exista plantatii, aparute cu ajutorul expertizei oferite de firma italiana Gruppo Milano.
Pentru începerea afacerii, este nevoie de 1.000 mp, circa 2.000-3.000 euro pentru investitie, respectiv pentru achizitia a 70-80 de plante si…multa rabdare, adica minim patru ani, pâna când plantele dau prima productie. Cel putin teoretic, premisele par favorabile, adica o planta poate da 100-200 grame de trufe si chiar 300-500 grame în al saptelea an, când se atinge maximul de productie, în conditiile în care pretul unui kilogram de trufe negre la bursa este de peste 200 euro. Se poate ajunge si la 500 de euro pe kilogram. Pretul obtinut poate fi si mai mare, chiar de câteva mii de euro, dar la trufele albe. Acestea sunt însa mai pretentioase, prefera o clima mediteraneana, teren mai nisipos, aproape de apa. În România, trufele pot fi culese din vara pâna în luna martie, iar locuitorii din zonele paduroase ar putea scoate bani buni din culegerea lor. Daca ar fi constienti de aceasta bogatie…
       În urma cu vreo zece ani, un investitor Italian, venit la vânatoare, în padurile din Transilvania, a descoperit trufe. De atunci, italienii tot prospecteaza piata, au studiat terenul din zona si au ajuns la concluzia ca s-ar obtine trufe aici, nu doar spontan, ci si în plantatii cultivate de mâna omului. O prima experienta a fost
realizarea unei plantatii într-o fosta livada, spune Nuti Lazar, agent in cadrul Gruppo Milano, companie care ofera pentru cei interesati plantele certificate, asigura consultanta si preia productia. Se pot obtine trufe însa si în gradini. Trebuie doar ca solul sa îndeplineasca anumite criterii, printre care sa aiba un PH de 6-6,5, sa fie fertile si mai putin acid. Specialistii spun ca un avantaj demn de luat în seama constituie faptul ca pot fi folosite suprafete care nu pot fi folosite pentru culture traditionale, cum ar fi terenuri abrupte, pietroase si marginase. Exista si dezavantage cum ar fi costurile de înfintare destul de mari, cultura intra în productie maxima dupa 7-10 ani si nu toate solurile sunt pretabile pentru cultura.
    Specialistii afirma ca cel mai simplu mod de a începe o astfel de cultura, consta în sadirea, dupa saparea pamântului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, dupa care tuberculii ar trebui sa creasca spontan. Mai exista si posibilitatea de a utiliza “plante-fiice” ale unor “mame” care au produs deja trufe sau se pot sadi plante aflate deja în simbioza cu trufa, adica plante care au sporul inoculat în radacini, inocularea se face în laboratoare specializate. În aceasta ultima varianta, trufele apar dupa circa patru ani, iar din fiecare planta se pot obtine pâna la 200 grame de trufa neagra pe an. Trufa se dezvolta în sol la adâncimea de 3-15 cm, având forma unui tubercul de cartof, rotunda sau ovoida, cu protuberante sau circumvolutiuni mari de forma poligonala. Diametrul este de cca 4- 12 cm, iar greutatea variaza între 100-200 g. Invelisul exterior este gros, de culoare închisa, neagra-albastruie, neagra-brunie, violacee sau alba.
       Trufa prefera solurile pe pante expuse la soare, anumite trufe cum ar fi Tuber Magnatum si Tuber Uncinatum prefera tinuturile cu clima subcontinentala sau contenentala caracterizata prin veri caduroase, cu ploi care depasesc 40 mm lunar, toamne umede si ierni friguroase. Aceasta clima este caracteristica si României unde pot fi cultivate si Tuber Melanosporum, Tuber Aestivum si Tuber Uncinatum, acestea din urma având nevoie de veri calduroase, bogate în precipitatii, dupa cu spune reprezentantul Gruppo Milano. In Franta, se cultiva Tuber melanosporum – trufa neagra sau de Perigord – si T. uncinatum – trufe albe sau de Piémont – iar in Italia Tuber magnatum. Alegerea terenului pentru truferii Trufele prefera soluri calcaroase, sarace în materie organica, formate pe roci dezagregate si situate cel mai frecvent la o altitudine cuprinsa între 200 – 600m. Nu se recomanda infiintarea unei truferii pe terenuri necultivate sau pe terenuri despadurite. Ca bune premergatoare se recomanda vita de vie, livezile de pomi, cerealele si plantele furajere. Pentru însamântare se pot folosi diferite esente de arbori (plante) destul de viguroase si micorizate cu trufe, procurate din pepiniere specializate. Plantarea arborilor se face toamna târziu sau primavara timpuriu, densitatea de plantare fiind de 200- 600 arbori/ha, în functie de specia utilizata.
      Specialistii recomanda lucrarea superficiala a solului pentru distrugerea buruienilor sau erbicidarea; în perioadele în care exista deficit de apa în sol este necesara udarea solului. Alte operatii importante vizeaza taierele de formare a arborilor, îngrasarea suplimentara a solului pentru asigurarea unui pH corespunzator. Iar acum, ca o concluzie sa facem calculele: Pentru 1000 mp- 2000-3000 euro investiti(70-80 plante, echilibrarea solului,etc.) Dupa 4 ani o planta da 100-200 gr trufe, facand o medie : 70plante x 150 gr= aprox 10kg trufe la un prêt mediu de 300-400 euro(prêt minim), mai departe fa tu calculele, si asta doar pentru 1000 de mp. Dupa 7 ani , deja cifrele cresc semnificativ. Este adevarat, e o afacere pe termen lung, dara care isi merita asteptarea. Din toate informatiile de pana acum, poti incepe sa gasesti si sa vinzi trufe? Doar daca ai un nas extraordinar de sensibil.
Acest tip de nas il au cainii, cei mai buni prieteni ai omului, mai ales acum, ca ne pot ajuta si la gasirea trufelor, nu?
* Tipurile de sol si de pomi unde pot fi gasite trufele

        Dupa cum ai putut vedea chiar de la inceputul cartii, daca ai citit inceputul. Trufele se gasesc la radacinile stejarilor in special, dar nu numai.
       Carpenul alb, carpenul negru, alunul, pinul,plopul si fagul sunt alti copaci important unde trufele pot fi gasite in padurile din Romania, cu precadere insa gasindu-se la radacinile fagului si stejarului. De ce traiesc si se dezvolta trufele aici? Vom tine o scurta lectie de biologie (daca ti-a placut la scoala, citeste-o ,daca nu..treci peste): “Ce sunt trufele? Trufele sunt ciuperci comestibile care cresc pe radacinile unor specii de arbori, cu care formeaza, prin simbioza, organe specifice numite micorize. Prin intermediul acestora are loc schimbul de elemente nutritive dintre arbore si ciuperca. Corpul de fructificatie al ciupercii se formeaza în functie de conditiile climaterice favorabile fiecarei specii în parte, acesta fiind responsabil pentru reproducerea sexuata a fungilor prin organisme asimilabile semintelor, sporii.
        Aflati în stare latenta în pamânt, sporii germineaza, odata cu venirea primaverii si cu regenerraea vegetativa. Toate ciupercile au caracteristica comuna lipsa totala a clorofilei, drept urmare nu pot sa produca substanta organica necesara propriei dezvoltari si de aceea o iau din alte organisme vii sau moarte, devenind astfel paraziti sau saprofiti sau mai binezis formeaza cu ‘’musafirul viu’’ o simbioza reciproc avantajoasa si o comuniune biologica, întruât ambii au anumite avntaje. Fenomenul se numeste micoza.” Daca am vazut ce tipuri de copaci trebuie sa cautam sa vedem un pic si tipul de sol prolific pentru dezvoltarea trufelor. Trebuie ca solul sa îndeplineasca anumite criterii, printre care sa aiba un PH de 6-6,5, sa fie fertile(cernoziomuri)-in Romania sunt foarte multe de acest tip, si mai putin acid. PH de 6-6,5…ce vrei sa spui? Poate te intrebi. Mai jos ai o explicatie simpla a ce inseamna valoarea ph-ului si cum o poti afla. Solurile si pH-ul lor
PH-ul este o marime caracteristica solutiilor apoase. Pentru ca solul contine si el apa, a fost impartit in fuctie de valoarea acestui pH in trei mari categorii: acide, neutre si alcaline. Desigur, este vorba de o materie organica si nu vom intalni soluri cu pH aflat intr-o extrema sau alta, decat poate in cazul prezentei unor puternice surse de poluare. In general, pamantul are un pH cuprins intre 4 si 8. Dincolo de aceste valori, mai jos de patru si mai sus de opt plantele se usuca rapid. Ganditi-va ce se va intampla cu muscata din ghiveci daca o veti stropi cu inalbitor de rufe sau cu otet nediluat…
 * soluri acide: pH = 4,5 – 6
* soluri slab acide: pH = 6 – 6,5
* soluri neutre: pH = 6,5 – 7,2
* soluri alcaline (saraturate): pH = 7,5 – 8 Se observa ca trufele(ph-6-6,5) suporta mai degraba un sol slab acid, decat unul alcalin. In mod curent, solurile cu pH mai mare de 7,2 se numesc saraturi, deoarece contin in structura lor foarte multe saruri cu sodiu, magneziu, potasiu si clor. Majoritatea plantelor cultivate prefera soluri neutre si slab acide. Cum afli pH-ul solului din gradina ta? Exista aparate speciale pentru acest lucru. Nu te gandi la ceva complicat, arata cam ca un termometru electronic, cu un afisaj mic. Poti masura pHul in zilele in care solul este ud si este bine sa o faci in mai multe colturi din gradina, pentru a afla o valoare cat mai reala.
     Tine cont si de faptul ca mai mult ca sigur vei inregistra valori diferite in functie de temperatura de afara si de caracteristicile ultimei ploi cazute, este un lucru normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Daca nu cumva ti-ai construit casa in apropierea unui combinat chimic, precis pHul pe care il vei masura va fi intre 6 si 7. Acum ca ai inteles si ce reprezinta valoarea Ph-ului si cum o poti masura, putem trece la urmatorul subiect, mai important. Stii unde se dezvolta trufele, cunosti copacii pe care ii prefer, ai aflat valoarea ph-ului ideal,poate te intrebi… Nu pot sa imi creez propria “livada” de trufe? Afli raspunsul in cele ce urmeaza…
* Zonele in care se pot gasi trufele(judete). 

Aceasta carte, “Recoltarea Trufelor-Secretele Unei Afaceri De Succes”, face mai mult decat sa spuna ca exista trufe in Romania, te ajuta sa identifici exact zona, sau judetul unde le poti gasi, astfel incat poti alege o zona apropiata de tine . Daca vei urmari cu atentie lista judetelor, vei vedea ca au ceva in comun…zona de padure. Despre acest subiect vom vorbi un pic mai tarziu in aceasta carte. Trufe se pot gasi în judetele :
*Brasov,
* Harghita,
*Covasna,
*Cluj,
* Bistrita,
* Mures, dar se pot gasi si în
*Caras-Severin,
*Telorman, Timis, Mehedinti, si în celelalte judete unde sunt paduri. In Hunedoara de exemplu, este o adevarata comoara de trufe.
Hunedorenii au sub picioare adevarate comori. Nu este vorba despre tezaurele dacice sau oalele cu banuti de pe vremea marilor imperii, nici despre filoane de aur si nici pomeneala de pantofi de lux marca Manolo Blahnik. Departe de ochii autoritatilor si ai localnicilor, secretul tezaurelor il detine un baimarean care a descoperit in judet locurile unde se dezvolta trufe, cele mai scumpe ciuperci din lume. Un singur exemplar poate ajunge la sute chiar mii de euro, asa ca este lesne de inteles de ce omul pastreaza doar pentru sine pretioasele informatii. “Asociatia cautatorilor de trufa din Ardeal” este un nume care pentru multi hunedoreni nu inseamna nimic, ba mai mult, prea putini stiu ce sunt trufele, in conditiile in care numarul celor care le-au simtit gustul nu trece de ordinul zecilor. Asociatia constituita in 2005 are ca scop declarat “cultul trufei” si asigura membrilor informatiile si indrumarile necesare pentru cautarea si protejarea speciala a trufei, un soi de ciuperca, delicios de gustoasa, foarte aromata si greu de gasit. In padurile romanesti, trufele cresc in special in zone montane inalte. Muntii Maramuresului, versantul sudic al Carpatilor Meridionali adapostesc o parte din aceste mici minunati: trufe albe de vara sau tuber magnatum, tuber unciatum, trufa de vara (Tuber Aestivum Vitt), trufa de iarna (Tuber Brumale), trufa cu spori mari (Tuber Macrosporum), Tuber Mesentericum, trufa porceasca (Choiromyces meandriformis) sau fierea pamantului (Tuber melanosporum).
     In satele hunedorene nici vorba ca vreun satean sa stie ceva de trufe, cel mult gasesti vreun “capsunar” care a savurat trufe, dar din ciocolata. Nici autoritatile sau specialistii din agricultura nu stiu nimic. Ioan Furca
lucreaza de-o viata in domeniul agricol, este adjunct al Directiei Agricole, dar nu a auzit nimic de pretioasele ciupercute: “La noi nu este nimeni inregistrat ca si cautator de trufe. Nici nu am auzit sa creasca asa ceva in judet. Pot sa va spun ca la domeniul ciuperci, pe agricultura ecologica nu este nimeni inregistrat”. Nici inginerii agricoli de la sate nu stiu mai mult, desi i-ar interesa munca de detectiv in cazul unor ciuperci atat de interesante... financiar. Citat dintr-un articol scris de Laura Oana pentru Replica Hunedoara: “Comorile nestiute ale Hunedoarei Articolele de specialitate precizeaza ca, la noi in tara, “trufarii” sunt putini, se stiu intre ei si isi respecta unul altuia traseul anual. Poate ca existenta trufelor de Hunedoara ar fi ramas secreta inca multa vreme daca un baimarean nu si-ar fi povestit “Drumul Trufelor” unei reviste cu profil agricol. Daniel Istrate este in bransa din 2003 si, in functie de sezon, merge in anumite zone ale tarii de unde recolteaza trufele cu ajutorul unor caini special dresati. “De exemplu, acum este in judetul Hunedoara.”
      Cautatorul de trufe a povestit cum alearga prin toata tara, din aprilie pana in decembrie, pentru ca fiecare specie de trufa are o anumita perioada in care se poate culege. Spre exemplu, Hunedoara devine “tinutul
trufelor” in lunile iulie-august, dupa care baimareanul se intoarce pe meleagurile natale, pentru ca incepe sezonul in muntii Maramuresului. Din septembrie, teritoriul pentru vanatoarea de trufe se schimba din nou, iar in decembrie vine pauza dupa luni in care baimareanul poate castiga si zeci de euro lunar. Dupa un credit bancar, o investitie in caini din rasa Caniche si doi ani fara profit, dar in vesnica alergatura dupa locurile unde se ascund ciupercile, baimareanul se lauda cu o afacere pe cinste, un loc de munca sanatos in natura si relatii bune cu cumparatorii, de preferat francezi care ofera mai mult decat italienii, detinatorii Bursei Internationale a Trufelor. De obicei, trufele se vand cu aproximativ de 20 –30 euro/kilogram, dar exemplarele frumoase si trufele albe salta pretul la cateva sute si chiar mii de euro, in functie si de greutate.” Incheiat citatul. Sa mergem mai departe, sau mai “aproape” de trufe, identificand exact tipul pomilor care gazduiescaceste delicatese pretioase, precum si tipul de sol pe care acestea il prefer.
* Prezenta trufelor in Romania. 

Exista trufe in Romania? DA. Cu siguranta, insa romanii stiu prea putine detalii despre locatia si modul de identificare al trufelor.
Cultivarea trufelor în România, desi poate sa para de necrezut pentru multi, a devenit o realitate. Exista chiar si o asociatie a trufarilor locali, iar unii dintre acestia au ajuns sa traiasca destul de bine de pe urma trufelor, adevarata bogatie a padurilor noastre. Putini stiu ca în urma cu vreo suta de ani, transilvanenii erau mari exportatori de trufe la Viena. Deci, nu ne putem plânge ca nu exista traditie. In România cresc câteva soiuri de trufe albe si negre care au început sa fie vândute de prin 2003. Trufele sunt cautate de restaurante în special, fiind considerate adevarate produse de lux, dar se folosesc si în industria cosmetica, iar utilizarile sunt din ce în ce mai multe.

luni, 5 decembrie 2011

Recoltarea Trufelor- Secretele Unei Afaceri De Succes

* Cat de profitabila poate fi o astfel de afacere.

Am ajuns la partea care, cred ca te intereseaza cel mai mult- profitul. Ei bine, profitul poate fi urias(dupa cum ai putut vedea mai sus), insa totul depinde de implicare, banii investiti si de rabdare, rabdare care nu va ramane nerasplatita. Mai jos sunt cateva preturi orientative pentru a iti face o idee despre preturile trufelor : *Trufa chineza si indiana: 15-50 euro/kg
 *Trufa de vara si de iarna: 150-250 euro/kg
*Trufa alba (Choiromzces): 150-200 euro/kg
*Trufa alba (Tuber magnatum): 1000-3000 euro/kg Bineinteles, preturile cresc radical cucat exemplarele gasite sunt mai mari :
” O trufa alba de 1,2 kilograme s-a vandut, in 2005, cu 95.000 de euro. Recordul nu a rezistat decat un an: in
2006, o trufa de 1,51 de kilogame a fost adjudecata de un mogul din Hong Kong cu 125.000 de euro.” Asadar, referitor la profit nu este foarte mult de discutat. Profitul este foarte mare, depaseste cu mult majoritatea afacerilor din jurul nostrum(raportand la sumele investite si sumele castigate). Ceea ce este mult mai interesant, si cred ca din acest motiv ai cumparat si cartea, este unde poti gasi trufele in Romania, mai exact judetele “bogate” sa le numim asa sau, si mai interesant cum le poti cultiva chiar tu. Despre asta vom vorbi de acum inainte.

Recoltarea Trufelor- Secretele Unei Afaceri De Succes

* De ce sunt trufele asa de scumpe -intre 150 - 3000 Euro/Kg(in functie de specie)?

      "Am plans doar de trei ori in viata", spunea marele Gioachino Rossini, "atunci cand prima opera pe care am scris-o s-a dovedit a fi un rateu, atunci cand l-am auzit prima oara pe Paganini cantand la vioara si atunci cand, la un picnic pe vapor, un curcan umplut cu trufe a cazut peste bord". Trufele de vara sunt cea mai raspandita varietate, fiind intalnite inclusiv in Europa Centrala(Franta,Italia,Ungaria,Romania) Turcia sau Marea Britanie. Chiar daca sunt gasite intr-un areal mai mare, nu cresc in populatii bogate, pretul ramanand inaccesibil pentru consumatorii de rand - aproximativ 1.100 de euro pe kilogram. Cat despre intrebuintare... Trufele sunt bune la orice, imbogatind totul cu aroma lor suava si inimitabila. Insa cel mai bine este sa fie preparate astfel incat sa nu-si piarda din savoare prin tratamentele termice: - in salate, - rase deasupra pastelor inecate in unt,
- in foie-gras,
- inserate in vanat
-ca umplutura (caz in care aroma se raspandeste in carne). Pentru asemenea delicatese s-au platit pana acum destule averi. O trufa alba de 1,2 kilograme s-a vandut, in 2005, cu 95.000 de euro. Recordul nu a rezistat decat un an: in 2006, o trufa de 1,51 de kilogame a fost adjudecata de un mogul din Hong Kong cu 125.000 de euro. Iar cursa continua, cu atat mai apriga cu cat poluarea si defrisarile fac ca trufele sa fie tot mai greu de gasit. Pentru a le intelege valoarea , voi cita dintr-un reportaj facut in Franta de Carmen Avram :
<<La "Casa trufelor" din Paris, Cyril Dulary intra in actiune: "Buna seara. Sunt Cyril, de la Maison de la Truffe. Sunt aici pentru a va prezenta aceasta trufa, trufa alba de Alba. Vine din Italia si este cea mai rara, cea mai scumpa din lume. Oamenii din lumea intreaga vin la Paris si la Alba pentru a cumpara aceasta trufa." Cei care cumpara aceasta trufa sunt oamenii instariti. Sunt oameni care au foarte multi bani. Este o trufa foarte rara, misterioasa si fabuloasa. Lumea intreaga o adora. "Cele mai mari personalitati din lume au aceasta trufa pe masa. Este un produs extraordinar. Are un gust foarte bun, o puteti servi cu paste, cu orez, o radeti in farfurie si mmmmm... Este fabuloasa!" In restaurantul lui din centrul Parisului, Cyril saliveaza discret. Profesionalismul il impiedica insa sa se infrupte din fructul pamantului pe care il tine in mana. Si chiar daca n-ar fi un profesionist, nu si-ar permite financiar - ar insemna sa muste dintr-o mica avere. Aceasta trufa costa 6.500 de euro/kg anul acesta, la inceputul sezonului. Anul trecut a costat 8.500 de euro/kg. Este vorba de trufa alba, cantarind 300 de grame, costa cam 2.800 de euro. Un salariu bun, demn de un roman cu pozitie de manager. Pusa in mincare insa, ea ajunge sa valoreze de 10-15 ori mai mult, pentru ca restaurantul vinde doar cateva grame la o portie.
     In restaurantul lui, Cyril n-are probleme sa vinda portia de tagliatelle cu trufe albe cu 102 euro. Desi e cea mai scumpa din meniu, francezii si strainii care ii calca pragul stiu sa aprecieze o raritate. Trufele sunt mincarea zeilor si a elitelor pamantene. In gastronomie, ocupa locul detinut de diamante in industria accesoriilor de lux - de regine absolute. Si pentru ca sunt foarte rare, costa. Doar cateva tari din lume se pot mandri ca au in padurile lor aceste ciuperci extraordinare. Desi foarte putini stiu, Romania e una dintre ele.>>

Recoltarea Trufelor- Secretele Unei Afaceri De Succes

CUPRINS:
 * O foarte putin cunoscuta istorie a trufelor.
 * De ce sunt trufele asa de scumpe -intre 150 - 3000 Euro/Kg(in functie de specie)
* Cat de profitabila poate fi o astfel de afacere.
* Prezenta trufelor in Romania.
* Zonele in care se pot gasi trufele(judete).
 * Tipurile de sol si de pomi unde pot fi gasite trufele
* Cum se pot cultiva si ce mediu au nevoie pentru a se dezvolta.
* Ce productie poti avea in functie de suprafata cultivata.
* In cat timp se dezvolta o plantatie de trufe.
 * Ce investitie initiala este necesara pentru a deschide afacerea
* Ce rase de caini pot fi selectate si dresate pentru a le depista si cat costa.
* 6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre cainii trufari.

*Cum iti poti dresa Tu singur cainele sa gaseasca trufe
* Ce tipuri de trufe exista impreuna cu pretul fiecarui tip.
* Care sunt sezoanele in care pot fi gasite trufele.
 * Posibilitati de comercializare a trufelor ( pe piata interna si externa ).
Istorie si legende
     Anticii le numeau „mâncarea zeilor“, mâncare cu puteri afrodisiace bine utilizate de zeul Jupiter. Bucatarii romani recomandau coacerea lor în cenusa si consumarea cu miere de albine, dar cert este ca erau folosite înca din antichitate, de ele beneficiind babilonienii, egiptenii, grecii (care le denumeau Hydnon, si de aici deriva termenul de idnologie, stiinta care se ocupa de trufe) si pâna la romani, carora li se datoreaza denumirea curenta de trufe, pâna la ei fiind numite tuberi. Se mai spune ca trufele sunt generate de fulgere, o legenda nedemonstrata stiintific, dar nu departe de adevar. Se stie ca fulgerele se descarca asupra copacilor plini de umiditate, precum stejarul, copacul preferat al trufelor.
    Trufele au aparut in limbajul bucatariei de varf inca din Antichitate. Teofrast considera ca existenta lor este un mister, pentru ca nu se stia cum apar sau de ce dispar. Plutarh le punea nasterea pe seama actiunii conjugate a fulgerelor, caldurii si umiditatii solului. Juvenal spunea ca sunt copii ai tunetului si ploii, iar Cicero le-a denumit copiii pamantului. Disparute o vreme din orice adnotare istorica, trufele negre, subterane, evitate probabil pentru ca aspectul si locurile unde erau gasite aduceau prea mult a satanism Trufele reapar o data cu mutarea Curtii Papale la Avignon. Istoricul papal Bartolomeo Platina noteaza in 1481 ca scroafele de Notza sunt inegalabile in descoperirea trufelor, dar ca trebuie sa li se puna botnita pentru a nu strica sau pentru a nu manca pretioasele ciuperci. Pana astazi, la vanatoarea de trufe se intrebuinteaza caini de vanatoare si scroafe. Explicatia este simpla: trufele contin un compus foarte asemanator cu androstenolul, hormonul sexual continut in saliva_mistretilor. Poate ca, inconstient, oamenii au simtit acelasi lucru si, de milenii, slavesc calitatile afrodisiace (inca nedovedite) ale trufelor. Albe, negre si chinezesti... Pana prin 1780, taranii francezi s-au delectat pe indelete cu trufe. Din nefericire insa, produsul a reajuns in atentia curtilor regale, iar productia infima si cererea exploziva au dus la o crestere pe masura a preturilor. Dupa 1808, cativa cultivatori mai ingeniosi descopera ca pot obtine trufe cultivand ghindele cazute in zona stejarilor care deja produceau trufe. Atacul de filoxera, care a distrus sute de mii de hectare de vita-de-vie franceza la sfarsitul secolului al XIX-lea, precum si daunatorii care au distrus alte zeci de mii de hectare de duzi (crescuti pentru a adaposti viermi de matase) au facut loc pentru culturi extinse de stejar cu trufe.Razboaiele, exodul rural si durata limitata de viata a simbioticelor trufe au facut insa ca productia sa redevina infima dupa Al Doilea Razboi Mondial. Ce este de fapt trufa? O ciuperca ipogee( care se naste si traieste sub pamânt), cu o forma mai mult sau mai putin rotunda, plina mai mult sau mai putin de asperitati. Are o coaja exterioara numita peridio si un miez chemat gleba. Ca si multe ciuperci, trufele traiesc în simbioza cu copacii, hranindu-se cu ce elimina acestia prin radacini, dând-le în schimb apa si sarurile minerale de care au nevoie.